Montessori mänguasjad | Fairy Kitten Mänguasjapood

Montessori mänguasjad. Mis teeb ühest mänguasjast Montessori mänguasja?

Kui meid, täiskasvanuid, stimuleerib üle liigselt suur olemasolevate mänguasjade valik, siis kas saate ette kujutada, milline on see kogemus teie lapse jaoks? Ümbritsetud mänguasjadest, mis on liiga värvilised, tekitavad müra ja sisaldavad liiga palju osi, võivad nad tunda end ülekoormatuna. Milliseid juhiseid saate siis oma lapsele mänguasjade valimisel kasutada?

Montessori filosoofia pakub sellel areenil uskumatut tarkust ning tänu sellele on tehtud tuhandeid tunde vaatlemist, et uurida, millele lapsed oma keskkonnas reageerivad ja mida nad vajavad või soovivad. Montessori filosoofia võib mänguasjade ostmisel pakkuda ka lisamugavust.

Montessori mänguasjade 5 omadust

  1. Montessori mänguasjad on lihtsad

 Parimad mänguasjad, mida oma väikelastele kinkida, on lihtsalt koostatud mänguasjad. Teie laps üritab mõtestada seda metsikut imelist maailma, millega nad nii hiljuti kokku puutuvad. Nad õpivad kõige paremini siis, kui annate neile organiseeritud informatsiooni. Näiteks annab kolmnurga, ringi ja ruuduga kolmes erinevas värvitoonis lihtne pusle väikelapsele olulist teavet kujundite kohta. Need on kolm tähtsat geomeetrilist struktuuri, mille vahel nad suudavad vahet teha. Nad saavad teada nendevahelistest suhetest, kui nad tükid välja võtavad ja nendega mängivad. Nad mõistavad, et need kujundid on omavahel seotud, ilma et mõned dekoratiivsed elemendid või suvalised kujud nende tähelepanu haaraks. Kui ühe mänguasja läbi esitakse lapsele liiga palju infot, ei saa lapsed päriselt õppida mängu kaudu seda, mida on vaja.

Montessori mänguasjad | Goki mänguasjad | | Fairy Kitten Mänguasjapood

  1. Montessori mänguasjad põhinevad tegelikkusel

 Enne kuuendat eluaastat pole teie lapse aju suhteliselt võimeline eristama fantaasiat tegelikkusest. Selleks, et neil tekiks tõeline kujutlusvõime, kuid samas ka hea suhe päris maailmaga, peavad nad kõigepealt õppima, milline see maailm päriselt välja näeb. Lugege neile raamatuid reaalsetest asjadest, näiteks tiigritest vihmametsades, mitte mõnest tiigrist, kes juhib mängubussi. Kingi neile mänguasju, millel on tegelikud päris elu vastandid, millest nad saavad õppida. Jätke selja taha kõik nuppude ja lülititega lelud, mis tekitavad segavad ja suvalisi hääli. Pea lugu mänguasjadest, mis jäljendavad päris elu. Auku asetatud pall veereb mööda kaldteed ja peatub lõpus, et teie väikelaps saaks selle uuesti kätte võtta ja veel veerema lasta. Tegelik ja nähtav mängukell heliseb, kui teie laps seda tilistab.

Montessori mänguasjad | Fairy Kitten Mänguasjapood

  1. Montessori mänguasjad on valmistatud looduslikest materjalidest

 Valige igal võimalusel looduslikest materjalidest valmistatud mänguasjad. Puidust või metallist tehtud kõristi annab teie lapsele palju rohkem tunnetust nende maailma kohta kui plastikust esemed. Metalli on esialgu lahe katsuda ja ajapikku soojeneb see nende käes. Puidul on jälle mitmesuguseid tekstuure. Nii metallil kui ka puidul on beebi jaoks huvitav “tunnetus”. Plastik on seevastu alati sama temperatuuriga ja sellel pole kas mingit tunnetust või tundub käes võõrana. Samamoodi annavad metall ja puit leludele lisakaalu, kui teie väikelaps töötab mõistatuste, pallide ja sarnaste mänguasjadega. Need erinevad tunde ja kaalu järgi, sõltuvalt suurusest, samas kui plastik vajab kaalu tunde tekitamiseks rohkelt materjali.

Puidust mänguasjad

  1. Montessori materjalid on funktsionaalsed ja konstruktiivsed

 Kõik mänguasjad, mida me enda lastele anname, peaksid mängimisel nõudma nende osalemist ja tegutsemist. Parimad mänguasjad meie väikelaste arenguks võimaldavad neil uurida enda ümbritsevat maailma ja kaasata nende enda tahet, otsuseid ja mõtteid. Nad ei tohiks olla passiivsed pealtvaatajad mõne täiskasvanu ideedest meelelahutuse kohta. Nad peavad saama mängimisel kasutada enda loomingulisust, ehitada ja suhelda, õppides tundma neid ümbritsevat maailma ja selle võimalusi.

Montessori mänguasjad| Puidust mänguasjad

  1. Montessori mängud piiravad laste valikuid

 Andke oma mänguasjade valikus lastele piiratud valikut. Liiga palju valikut on rahulolematuse allikas - lastel on raskem otsustada, millega nad mängida tahavad, ja neil on raskem mänguasjast lugu pidada, kui nad selle valivad. Selle asemel, et mänguasjale keskenduda ning selle eesmärki ja väärtust täielikult nautida, liiguvad nad ühe mänguasja juurest teise juurde, tekitades endas segadust ja tundes end järk-järgult aina rohkem rahutuna. Ideaalne mänguasjade arv kasvab ainult lapse vananedes, kuid sõltub ka tema iseloomust. Nende kollektsioonide aeg-ajalt vahetamine annab neile aega kõigi nende käes olevate mänguasjade täielikuks uurimiseks ja kasutamiseks.

Kuna tänapäeva maailmas on saadaval nii palju valikuid, on üha raskem valida ilusaid mänguasju, mis sobivad laste vajadustega ja arendavad neid vastavalt nende tasemele.

 Nende juhiste kasutamine võib aidata teil teha paremaid valikuid ja ning teha hea otsus harivate mänguasjade ostmiseks enda lastele.

Mängud lastele | Fairy Kitten Mänguasjapood